Nov 29, 2008

aku mahu pulang..

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, telah selesai minggu peperiksaan 1st Internal Assessment, agak menginsafkan diri kerana banyak juga soalan yang tidak dapat dijawab kerana tidak sempat membaca kesemuanya, kalau pernah baca pun, mungkin terlupa ataupun tiba2 'blank' waktu mahu mengintegrasi informasi dari otak ke pena. tidak mengapa, let bygone be bygone, pengajarannya, saya perlu lebih bersedia untuk peperiksaan seterusnya.

baiklah, sudah lama sebenarnya saya tidak update blog ini. barangkali sibuk dengan peperiksaan, dan juga tugas-tugasan yang baru. lupa hendak beritahu, consulat pendidikan malaysia di india, en khairudin abdullah telah singgah di davangere pada 25 november yang lalu, dan beliau juga telah merasmikan penubuhan MSA Davangere, iaitu Malaysian Students' Association of Davangere. saya telah dilantik sebagai timbalan presiden. doakan agar saya dapat menjalankan tanggungjawab ini dengan baik, kerana kata Imam Nawawi r.a., yang berat itu amanah. semoga dijauhkan dari murka Allah, ameen.

saya juga hampir pasti akan pulang ke malaysia, iaitu insyaallah pada malam 9 Januari 2009, sampai di KLIA dalam subuh keesokan harinya. doakan keselamatan saya dan rakan-rakan saya ya.

sambutan hari raya AidilAdha adalah aktiviti pertama yang akan dijalankan oleh MSA Davangere, kepada sesiapa yang ada cadangan bernas untuk menjayakan aktiviti ini, sila beri komen ya.

Sekian, wassalam.

Nov 10, 2008

dakwah = susah?

Assalamualaikum w.b.t.

dakwah = susah?

bukan susah nak berdakwah, berdakwah itu rasa susah sebab kita sendiri kata dakwah itu susah. jika hati kita benar2 nak berdakwah, secara automatik benda itu akan jadi voluntary action, bukan paksaan. macam kite punye central nervous system, kalau kita rasa tu payah, nnt otak akan translate bende tu sebagai susah.

dakwah tak susah, betul ke?
jawapannya YA! kerana senyum pun adalah berdakwah. berdakwah secara sulit, dengan menjadi contoh teladan yang baik kepada rakan2 dan juga rakan2 yang belum lagi memeluk islam, insyaallah dgn akhlak terpuji yang dijelaskan dalam ajaran islam, percayalah, lagi mudah orang tertarik dengan islam, ataupun orang yg islam yang sebelum ni tak amalkan islam sepenuhnya, tergerak hatinya utk mendekati lagi islam atas akhlak2 yang terpuji yang ditonjolkan oleh ikhwah dan akhawat di mana sahaja.

oleh yang demikian, marilah kita tunjuk akhlak islamiyyah yang baik seperti penghulu kita Rasulullah s.a.w., agar kita dapat memikat rakan2 utk mendekati ajaran islam, dan seterusnya mengamalkannya dengan sepenuhnya, insya Allah.

Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu.
(al baqarah ayat 208)
sambil tu, jangan lupa akan tanggungjawab kita utk menasihati dan menerima nasihat di kalangan rakan2. kerana dengan nasihatlah, kita akan dapat perbaiki diri kita kan? dakwah pun lebih moleklah jika kita buat secara berhikmah, kerana dakwah yang terbaik adalah dakwah yang dapat memikat hati mad'u (org yg didakwah). dgn cara itu, lagi senang ia menerimanya. janganlah kita terus memaki hamun kepada mad'u, kerana itu bukan adab utk berdakwah. dari mengharapkan mad'u nak terima kebenaran, kang tak pasal2 dia lebih terpesong pula kerana tgk sikap kita yang suka maki hamun kat dia.

camtulah dakyah kristian menarik orang masuk kristian, melalui HATI. wahai rakan2ku, adakah kita akan mengaku tewas kepada mereka?

Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang beruntung.
(ali imran 104)
oleh yang demikian, marilah kita menangi hati rakan2 kita, agar lebih mudah utk berdakwah kpd mereka.

JOM BERDAKWAH~! :)

Nov 7, 2008

JaSSI dan exam

Assalamualaikum wararahmatullahi wabarakatuh.

alhamdulillah, ada juga masa terluang untuk saya menulis, walaupun hanya sebentar. alhamdulillah, JaSSI 2008 merupakan satu majlis yang sangat berkesan, dan merupakan satu batu loncatan untuk mewujudkan networking di kalangan pelajar-pelajar Malaysia, especially muslims di bumi India ini. syukur alhamdulillah, mulai 27 oktober 2008, IMAM India telah ditubuhkan secara rasminya.

mungkin pada masa yang akan datang jika diizinkan Allah serta jika saya larat (huh, jangan malas2), saya akan ceritakan tentang JaSSI more thoroughly berserta gambar2. boleh disimpulkan ketika JaSSI 2008, memang terasa kembali nikmat menjadi seorang yang bergelar malaysian, dan yang paling penting, seorang muslim. tak sabar pula rasanya nak pulang ke malaysia, huhu. kalau nak lihat website JaSSI, sila klik di link IMAM India di group 'indian plexus' di kanan skrin anda. tak pun klik di sini.

ura2 ada memberitahu ada cuti 15 hari iaitu cuti inter-semester, dijangka dalam pertengahan januari hingga akhir januari. kepada rakan2 dan keluarga di malaysia, tunggukan kedatanganku insyaallah :).

owh, lupa nak beritahu, 17 hingga 24 november ini saya dan rakan2 di jjmmc akan menghadapi 1st internal assessment, yang akan contribute dalam peperiksaan 1-MBBS pada Julai 2009 nanti. kepada para pembaca yang budiman, doakan kejayaan kami ya!

ketemu di lain waktu, jika ada kelapangan lagi insyaallah, assalamualaikum.