Sep 25, 2009

Eid Mubarak!

Assalamualaikum w.b.t.

Allahu akbar, allahu akbar, allahu akbaru wa lillah-ilhamd!

takbir syawal bergema di Bapuji International Hostel, Davangere. inilah kali kedua saya menyambut Idul Fitri di perantauan. walaupun berjauhan dari keluarga, rindu itu terubat dengan kehadiran rakan-rakan dari Kolar, Belgaum, Mysore, Salem, Mangalore, Manipal, dan Pondicherry. walaupun 90% daripada mereka merupakan batch junior, tetapi kebanyakan dari mereka telah saya kenali sewaktu di KTT lagi, dan saya juga bersyukur kerana mereka sanggup datang dari jauh untuk meriahkan hari kemenangan umat Islam ini. Taqabbal-allahu minna wa minkum!

jutaan terima kasih juga diucapkan kepada encik khairudin abdullah, konsul pendidikan dan latihan yang bertugas di India ini. beliau yang mencadangkan sambutan Idul Fitri tahun ini untuk dilangsungkan di Davangere. terima kasih kerana memilih tempat kami!

terima kasih juga kepada warga kerja Jawatankuasa Idul Fitri 2009 Davangere, yang telah bertungkus lumus menjayakan program ini. dan tidak lupa juga kepada sesiapa sahaja yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung.

sedikit coretan tentang sambutan tahun ini;

hostelku!

sukarelawan basuh ayam 100 kg.

rakan dari salem sedang main bunga api.

takbir raya di pagi syawwal.

solat dan khutbah idul fitri.

"taqabbal-allahu minna wa minkum!"

encik khairudin memberi ucapan.

dewan dipenuhi 250 pelajar serata india!

ketua chef kami, fikri saim. sedap!untuk melihat lebih banyak gambar, sila klik album facebook saya DI SINI.

salam dari davangere. minal aidin wal faizin!

p/s: saya lahir pada 22 mei 1988, bersamaan 6 syawwal 1408. hari ini 6 syawwal 1430. kalau ikut kalendar hijrah, saya telah 22 tahun. selamat hari lahir?

Sep 8, 2009

tahun kedua!

Assalamualaikum w.b.t.

alhamdulillah, seperti yang telah saya beritahu pada entri yang lepas, telah saya pulang ke India pada malam 28 Ogos 2009. bermula 1 September yang lalu, telah bermula sesi 'persekolahan' tahun kedua program MBBS ini.

subjek-subjek asas yang telah saya pelajari pada 'tahun pertama' adalah;
  • Anatomy
  • Physiology
  • Biochemistry
untuk pengetahuan semua, 'tahun kedua' MBBS di India ini berjalan selama 1.5 tahun. maka, dengan bermulanya kelas pada minggu lepas, 'tahun kedua' MBBS akan diakhiri dengan satu lagi peperiksaan besar, pada Februari 2011 insyaallah.

dalam 'tahun kedua', terdapat 4 subjek yang dipelajari, iaitu;
  • Pathology
  • Microbiology
  • Pharmacology
  • Forensic Medicine

pada masa yang sama, subjek 'tahun ketiga' juga diajar seiring dengan subjek-subjek 'tahun kedua'. subjek-subjek 'tahun ketiga' yang saya sedang hadapi sekarang adalah;
  • Medicine
  • Surgery
  • Obstetrics and Gynaecology

oleh kerana kedua-dua pelajaran 'tahun kedua' dan 'tahun ketiga' dipelajari sekali gus, maka kelas pun semakin padat.

Isnin sampai Sabtu, 8am-4.30pm.

yang menariknya, setiap hari 9am-12pm ada 'posting', iaitu kami akan ke hospital dan membuat latihan praktikal di sana. setiap minggu akan masuk operation theatre, outpatient department, dan juga jabatan-jabatan lain. menarik kan? cuma kena belajar bahasa kannada untuk dapat berkomunikasi dengan pesakit dengan syumulnya. nimma hesaru yenu?

doakan agar saya dan rakan-rakan dapat memanfaatkan ilmu sepenuhnya.

salam dari davangere.