Feb 25, 2011

Macam mana nak kira zakat?


Assalamualaikum wbt


Firman Allah swt;

“Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat dan taatlah kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat” [An-Nur 24:56]

Menunaikan zakat merupakan salah satu daripada 5 rukun islam. bagaimanakah cara untuk mengira zakat?

Klik link di bawah untuk kalkulator zakat;

Zakat Pendapatan


Zakat Wang Simpanan

Zakat Emas dan Perak


Zakat Saham

Zakat KWSP


Zakat Perniagaan


Oleh kerana saya orang Selangor, maka saya memberi link untuk rakyat Selangor mengira zakat. Untuk yang bermastautin di luar negeri Selangor, saya tidak pasti boleh atau tidak membayar zakat di PPZ Selangor, jika tidak boleh, maka bolehlah pembaca mencari laman web pusat pungutan zakat negeri anda. dengan entri kali ini, sekurang-kurangnya kita tahu jenis-jenis zakat yang perlu kita tunaikan sebagai seorang islam.

untuk info yang lebih lanjut, boleh layari laman web Zakat Selangor.

Feb 12, 2011

Virus-virus ukhwah

Oleh Akhuna Hamdan Ibrahim, Warsaw Poland.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Alhamdulillah, baru2 ni ade membace sebuah buku..erm..actually pdf buku tu je..takde buku yg sebenar..hehe..

Tajuknya Virus-virus Ukhuwah dan dikarang oleh Abu 'Ashim Hisyam bin Abdul Qadir Uqdah

Mungkin ade di kalangan kalian yang telah pun membace buku tu..

InsyaALLAH harini, saya akan cuba petik sedikit mutiara-mutiara yang saya dapat dari karya hebat ini utk renungan kite bersama!


(inilah buku yang sebenar yg tidak dimiliki~)

Mari Kita Mula~!!!

1. Ukhuwah adalah satu NIKMAT yang diberikan oleh Allah SWT kepada kite umat Islam.

"Dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat itu, sebagai orang-orang yang bersaudara." (Ali 'Imran 3: 103)

2. Ukhuwah dan pertautan hati tak akan terikat tanpa perkenan izin oleh Allah SWT, hatta jika manusia membelanjakan segenap hartanya sekalipun.

"Walaupun kamu membelanjakan semua (kekayaan) yang berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Dia Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana." (Al Anfal 8:63)


3. Ganjaran orang-orang yang berukhuwah dan mencintai kerana Allah sangat besar.

"Orang-orang yang saling mencintai demi keagungan-Ku akan diberikan padanya mimbar dari cahaya yang dicemburui oleh para Nabi dan syuhada.” (HR Ahmad)

Pastu ade hadis yang menceritakan tentang 7 golongan yang mendapat naungan ALLAH di hari akhirat kelak di mana tidak ada naungan melainkan naunganNYA, salah satu dari tujuh golongan itu, adalah 2 orang yg berkasih sayang keranaNYA~!!4. Namun, Ukhuwah yang terbentuk itupun kadang-kadang bisa 'TERUNGKAI' tatkala diserang virus-virusnya!

Baiklah, berikut adalah tips-tips untuk MEROSAKKAN ukhuwah yang dapati daripada buku tersebut (saya hanya senaraikan sebahagian je nih);(a)Berbicaralah pada Saudaramu dengan Nada yang Tinggi dan Kasar (kalau mampu jerit, jeritlah)

"Dan lunakkanlah suaramu, sesungguhnya suara yang paling jelek adalah suara keledai" (Luqman 31: 19)

(b)Jangan Mendengar dan Jangan Menghargai Pendapatnya (sblm dia buka mulut lg, terus je ckp, cadangan itu tak sesuai)

'Atha' (ulama Salaf) pernah mengatakan; "Ada orang yang memberitahuku tentang suatu hadith, padahal aku telah mengetahuinya sebelum dia dilahirkan lagi, namun kesopanannya mendorongku untuk tetap mendengarnya hingga selesai."

(c)Selalulah Berbantahan dengannya walaupun Sekecil-kecil Perkara (carilah sebyk2 point utk bergaduh dgn dia)

"Tiada kaum yang menjadi sesat setelah mendapat petunjuk kecuali kerana mereka suka saling berbantah-bantahan. " (HR Ahmad, Tirmidzi dan Ibnu Majah)


(gambar diamik dari komik ASUH..hehe)


(d)Kritiklah dengan Keras Sehingga Perasaannya Terluka

Dr Abdullah Al Kathir pernah menceritakan; "Semua orang menyukai siapa saja yang memperbetulkan kesalahannya tanpa melukai perasaannya."

Ni ade 1 kisah..

Seorang lecturer sedang menyiapkan bahan ceramah yang akan disampaikan di dalam sebuah forum. Namun, bahan yang disusunnya terlalu la panjang dan 'detail' sehingga mungkin akan membosankan kalau student2 dia dengar nanti.

Dia pun meminta penilaian isterinya, "Bagaimana pendapatmu wahai zaujah mengenai bahan ceramah ini?" Dengan penuh bijak si isteri menjawab: "Bahan ceramah ini lebih sesuai dan sangat baik jika menjadi artikel untuk sebuah majalah ilmiah yang mengkaji tema-tema spesifik." Isterinya secara berhikmah, mengutuk eh2..mengkritik bahan itu terlalu panjang itu...

(e)Tegurlah Kesalahannya di Depan Orang Lain (bak kate pepatah lagi ramai lagi BAGUS!)

Imam Syafi'i pernah bersyair, nasihatilah diriku di kala aku sendiri jangan kau nasihati aku di tengah keramaian kerana nasihat di hadapan umum adalah sebahagian dari penghinaan yang tidak suka aku mendengarnya jika engkau enggan dan tetap melanggar kata-kataku maka jangan menyesal jika aku enggan menurutimu.(f)Perbanyakkan 'Negative Thinking' kepadanya dan Jangan Maafkan Kesalahannya (ape saje dia buat, cuba sedaya upaya halakan ke arah yg buruk)

Fudhail bin 'Iyadh berkata, "Siapa mencari sahabat tanpa cacat, nescaya sepanjang hidupnya tidak mendapat sahabat."

Hasan bin Wahb pulak berkata: "Di antara hak-hak ukhuwah adalah memaafkan kesalahan sahabat dan terbuka atas segala kekurangannya."

(g)Jika ada Aib atau Rahsia yang Diketahui, Maka Sebarkanlah kepada Orang Ramai

"Jika seseorang diberitahu oleh sahabatnya mengenai suatu hal, lalu ia pergi, maka hal tersebut telah menjadi amanah (rahsia yang mesti dijaga) baginya."

(HR Daud, Tirmidzi dan Ahmad)

(h)Mudahlah Untuk Berprangsangka yang Bukan-bukan Tentang Dirinya

"Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa" (Al Hujurat 49:12)

Umar Al Khattab pernah berkata, "Janganlah berprasangka terhadap setiap ucapan yang keluar dari lisan saudaramu kecuali dengan prasangka yang baik, selama kamu masih mendapatkan celah kebaikan dalam ucapannya itu."


(ape anti virus utk ukhuwwah yer?)


InsyaALLAH, begitulah sedikit sebanyak butir-butir hikmah yang dapat saya coretkan di sini. Semoga ia menjadi panduan kepada kita semua dalam berukhuwwah..

Sekian dulu..

Wassalam wbt..


Mohd Hamdan Haji Mohd Ibrahim
-If you can't fly, run. If you can't run, walk. If you can't walk, crawl, but, by all means, keep moving-

Feb 5, 2011

6 Golongan itu.

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah, Allah telah beri kesempatan kepada saya untuk mendengar tazkirah oleh saudara Shahidi Jusoh di Surau an-Nur Davangere pada malam semalam. Ingin saya kongsikan rumusan tazkirah beliau di ruangan ini. Tajuk yang beliau sampaikan adalah 6 Golongan yang Sukar Menerima Dakwah.

Golongan 1 : Mereka yang menolak kebenaran.

firman Allah swt;

Sesungguhnya binatang (makhluk) yang seburuk-buruknya pada sisi Allah ialah orang-orang yang pekak dan tuli yang tidak mengerti apa-apa pun. [al Anfal, 8:22]

elakkan diri kita dari memekakkan telinga dari menerima kebenaran, kerana itulah seburuk-buruk makhluk. terimalah dan fahamilah segala yang diturunkan dalam Al-qur'an dan as-sunnah, kerana itulah pegangan hidup kita di muka bumi ini.

Golongan 2 : Taksub dengan tradisi.

firman Allah swt;

Dan apabila dikatakan kepada mereka: "Ikutilah apa yang telah diturunkan Allah," mereka menjawab: "(Tidak), tetapi kami hanya mengikuti apa yang telah kami dapati dari (perbuatan) nenek moyang kami". "(Apakah mereka akan mengikuti juga), walaupun nenek moyang mereka itu tidak mengetahui suatu apa pun, dan tidak mendapat petunjuk?" [al Baqarah, 2:170]

ingatlah, ketaksuban kita kepada sesuatu perkara akan membawa kepada fanatisme yang melampau. fanatisme dapat menyesatkan kita dari mendengar pendapat orang lain. beberapa tradisi yang diamalkan turun temurun oleh masyarakat kita bukanlah dari ajaran islam, antaranya kepercayaan kepada benda karut, mandi bunga untuk mudah dapat jodoh, dan pelbagai lagi tradisi-tradisi yang boleh merosakkan aqidah kita. ingat, tidak semua tradisi boleh kita ikuti, tetapi selagi mana ia tidak bertentangan dengan al-qur'an dan as-sunnah, diharuskan kita mengikut tradisi tersebut.

Golongan 3 : Menyangka pendapat majoriti adalah yang benar.

sabda Rasulullah s.a.w;

Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing), dan ia akan kembali dagang (asing) pula. Maka beruntunglah orang-orang yang dagang (asing) [HR Muslim]

tidak semestinya pendapat majoriti itu adalah benar. kerana Rasulullah s.a.w juga telah berpesan 1400 tahun dahulu, bahawasanya islam akan kembali menjadi asing. kita dapat lihat sekarang, jauhkah islam dari diri kita? jauhkah islam dari masyarakat kita? jika jawapan anda adalah 'ya', maka zaman kitalah yang Rasulullah maksudkan dengan islam yang asing itu. maka berpegang teguhlah dengan al-Qur'an dan as-Sunnah, agar kita tidak terpedaya dengan suasana majoriti yang hanyut ditelan kenikmatan dunia.

Golongan 4 : Golongan yang sangka mereka lebih berilmu.

Maka tatkala datang kepada mereka rasul-rasul (yang diutus kepada) mereka dengan membawa keterangan-keterangan, mereka merasa senang dengan pengetahuan yang ada pada mereka dan mereka dikepung oleh azab Allah yang selalu mereka perolok-olokkan itu. [al Mu'min, 40:83]

ilmu kita tidaklah seluas ilmu Allah. bahkan, ilmu kita bagaikan setitis air, dan ilmu Allah lebih luas dari segala air dalam lautan dunia ini. janganlah kita rasa kita ada banyak ilmu, apabila ditegur oleh insan yang barangkali kurang ilmu dari kita, kita memperolokkan insan tersebut. kerana tiada manusia yang tahu segala ilmu.

Golongan 5 : Golongan yang mempunyai pangkat, harta, dan kuasa.

Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila Kami berikan kepadanya nikmat dari Kami ia berkata: "Sesungguhnya aku diberi nikmat itu hanyalah karena kepintaranku". Sebenarnya itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui. [az Zumar, 39:49]

Karun berkata: "Sesungguhnya aku hanya diberi harta itu, karena ilmu yang ada padaku". Dan apakah ia tidak mengetahui, bahwasanya Allah sungguh telah membinasakan umat-umat sebelumnya yang lebih kuat daripadanya, dan lebih banyak mengumpulkan harta? Dan tidaklah perlu ditanya kepada orang-orang yang berdosa itu, tentang dosa-dosa mereka. [al Qashash, 28:78]

Harta, pangkat, dan kuasa, merupakan ujian yang berat di dunia ini. ramai yang menyanjung mereka yang mempunyai harta, pangkat, dan kuasa, sehinggakan mereka takbur dengan nikmat yang Allah berikan kepada mereka, dan mereka mengatakan "Sesungguhnya aku diberi nikmat itu hanyalah karena kepintaranku". na'uzubillah, ingatlah, semua nikmat datang dari Allah, kita hanya meminjam nikmat tersebut, jangan terpedaya dengan bisikan syaitan yang menghasut kita untuk bangga diri atas pencapaian kita.

Golongan 6 : Suka bersangka buruk

Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang. [al Hujuraat, 49:12]

jauhilah dari prasangka buruk, kerana itu tandanya kita mempunyai kekotoran di dalam hati. sucikanlah hati kita daripada penyakit-penyakit hati ini.

KESIMPULAN:

bukanlah 6 golongan di atas tidak boleh kita berdakwah dengan mereka, tetapi intipati yang terpenting dalam tazkirah tersebut adalah sebagai kesedaran kita agar tidak menjadi salah seorang daripada golongan-golongan tersebut, kerana apabila kita terjerumus ke dalam mana-mana golongan itu, hati kita akan terkunci dalam menerima dakwah yang benar walaupun sejelas kaca. Ya Allah, janganlah Engkau kunci hati-hati kami dari menerima kebenaran dariMu.

semoga bermanfaat.