Nov 18, 2009

Happy exam!


Assalamualaikum wbt.

Sempena rakan-rakanku (terutamanya di India) yang akan/sedang/telah menghadapi peperiksaan, saya ingin mengucapkan selamat menikmati peperiksaan!

kenapa peperiksaan itu nikmat?

kerana, sesuatu ujian (termasuklah peperiksaan di tempat pengajian) adalah tarbiyyah dari Allah. apa buktinya?

Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, "Kami telah beriman", dan mereka tidak diuji?
[al Ankabuut, 2]


Ujian yang kita hadapi adalah satu anugerah kepada kita, kerana ia mengajar kita supaya berusaha untuk mencapai yang terbaik, dan pada masa yang sama, menguatkan keimanan kita, insyaAllah. usahalah dengan sebaiknya, kerana;

“Dan manusia hanya memperoleh apa yang diusahakannya. Dan sesungguhnya usaha itu kelak akan diperlihatkan kepadanya. Kemudian akan diberi balasan kepadanya dengan balasan yang paling sempurna. Dan sesungguhnya kepada tuhanmulah kesudahannya segala sesuatu.”
[An Najm, 39-42]


Sesiapa yang berusaha, maka dialah yang akan mendapat hasilnya. "Man jadda wa jadda".

Tetapi, jika kita telah berusaha sedaya upaya, tetapi hasilnya kurang memuaskan, jangan rasa gundah gulana, because this is not the end of the world.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
[Al Baqarah, 286]


Dengan apa sahaja hasil (atau kata lain, result exam) yang kita dapat, tidak kira distinction atau hampir-hampir lulus, jangan lupa bersyukur kepadaNya, kerana dalam setiap sesuatu, ada hikmahnya, InsyaAllah.

Ingatlah sewaktu kita kecil dahulu, kita pernah jatuh beribu kali hanya kerana mahu belajar berjalan, adakah kita putus asa? tidak! bahkan, kita masih mencuba, mencuba, dan terus mencuba untuk mencapai matlamat kita. bak pepatah "practice makes perfect".

Jika sewaktu kecil dahulu kita putus asa, bolehkah kita berjalan seperti sekarang? Sesuatu pekerjaan boleh diibaratkan "akarnya pahit, namun buahnya manis". memang pada mulanya banyak rintangan, tetapi hasilnya sangat baik. maka, jika kita putus asa sekarang, bayangkan apa akan jadi pada masa hadapan kita?

Oleh yang demikian, buatlah sehabis mungkin untuk mencapai matlamat kita. buat rakan-rakan seperjuangan, dan kepada sesiapa yang membaca tulisan ini, SELAMAT BERJUANG!!!

"Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya (yang sedia bersih) bertambah-tambah bersih"
[Asy Syams, 9]


semoga Allah membalas usaha kalian semua dengan kejayaan, ameen ;)

wassalam.

p/s: saya exam lebih kurang sebulan lagi, doakan saya juga ok!

4 comments:

Mighty MS said...

Salam alayk.
Bittaufiq wannajah fil imtihan..
Kami IPT di Malaysia insyaAllah sedang menunggu keputusan peperiksaan. Doakan yg terbaik utk semua :]

imanulhassan said...

salam. semoga result kalian semua mantap2 belaka ya.

terima kasih mighty MS :)

Akmal Rahman said...

Salam...
ujian itu tanda kasihnya Dia pada kita..
kami kat karad exam dalam bulan 1 thn depan..
doakan jugak ya..
semoga kita semua boleh hadapinya.. =)

imanulhassan said...

salam akmal.

bulan 1 nnt first sessional ye? kami insyaallah dlm pertengahan disember ni, tak pasti lg bila.

may all of us pass with flying colours~! [pass without flying colours pon dah bersyukur dah, hehe] ;)